SU til alle – også i fremtiden

26 feb 2013 I Sofies Nyhedsbrev

Danske unge har appetit på uddannelse. De har drive og motivation – og så laver de i øvrigt den samme analyse, som de fleste andre: Hvis man skal have de bedste muligheder i fremtiden, så er det en rigtig god idé at tage en uddannelse. Derfor har vi i de seneste år gang på gang slået nye rekorder i optaget på de videregående uddannelser. Optaget på de videregående uddannelser steg med 6 pct. alene fra 2011 til 2012.

SU-reformen sikrer, at vi også i fremtiden har råd til, at endnu flere unge uddanner sig. Og det er rigtig godt. For det er dygtige, veluddannede og innovative mennesker, som skal sikre Danmarks velfærd i fremtiden.

I Radikale Venstre erkender vi blankt, at vi har foretaget et holdningsskift på SU-området. Et holdningsskift som skyldes, at vi hele tiden bliver klogere og løbende tager bestik af den økonomiske situation.

Som en konsekvens af det øgede studieoptag er SU-udgifterne vokset kraftigt i de seneste år. I 2011 blev der sat rekord med 393.400 støttemodtagere og udgifter på i alt 18,3 mia. kr. SU-udgifterne er vokset fra 0,62 pct. af BNP i 2007 til 0,85 pct. i 2011. Så det er både naturligt og nødvendigt, at vi ser på, om systemet fungerer hensigtsmæssigt, og om der er steder, hvor der er behov for at stramme op. Særligt med den økonomiske virkelighed, vi aktuelt befinder os i.

Jeg er derfor stolt af, at vores uddannelsesminister har fremlagt en reform, som understøtter, at de studerende kommer bedre gennem deres uddannelse, og som samtidig frigør to mia. kr. til, at vi kan styrke konkurrenceevnen og den private jobskabelse – så der også er job at få, når man bliver færdig med sin uddannelse.

Regeringens reform fastholder SU’en som det fundament, der sikrer, at alle i Danmark – uanset deres økonomiske formåen og sociale baggrund – har mulighed for at tage en uddannelse. Der vil også fremover være SU til alle de uddannelser, der er i dag. Og der vil være plads til, at unge kan betænke sig, komme i tvivl og vælge om uden at miste SU’en. Det ekstra SU-år består, men suppleres af fornuftige begrænsninger og mekanismer, som tilskynder de studerende til ikke at vente alt for længe med studierne, og som understøtter, at de kommer godt og smidigt igennem uddannelsen.

Reformen fastholder derfor SU til alle. Også i fremtiden.

Tal politik med mig

Debatmøde om EU og Ungdom med mig, Radikale Venstre i Københavns Omegn og Radikal Ungdom Vestegnen
Hvad betyder EU for: Min uddannelse. Mine fremtidsdrømme. Mine jobmuligheder. Mine rettigheder som ung. Du kan stille spørgsmål samt komme med kommentarer og ideer. Debatten finder sted onsdag den 27. februar kl. 19:30 på Kulturhuset Kilden Nygårds Plads 31 i Brøndby. Se eventet her

Prioritering – finanspolitik handler om, hvad vi prioriterer nu og i fremtiden. Og hvorfor.
(OBS: NY DATO) Kom og vær med, når jeg debatterer fremtidens finanspolitiske prioriteringer med Joachim B. Olsen, onsdag d. 3. april kl. 19. Se facebookeventet her. Arrangementet finder sted i Øregårdssalen på Gentofte Bibliotek. Ses vi?